Belgisch leger leent beademingstoestellen uit aan Hasselts ziekenhuis

1/04/2020, 11:55
Belgisch leger leent beademingstoestellen uit aan Jessa Ziekenhuis in Hasselt

In haar zoektocht naar extra beademingstoestellen, die van cruciaal belang zijn voor de behandeling van intensieve coronapatiënten, heeft het Hasseltse Jessa Ziekenhuis twee toestellen op de kop kunnen tikken van Defensie.

Nu het aantal coronapatiënten op de intensieve zorgen van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis dag na dag toeneemt, stijgt ook het belang van beademingstoestellen. Jessa heeft nu de hulp van het leger ingeroepen en is eigenhandig twee beademingstoestellen gaan halen in het militaire depot van Nijvel. De twee beademingstoestellen arriveerden dinsdagmiddag in Hasselt.

Beademingstoestellen niet allemaal geschikt

Niet alle beademingstoestellen zijn geschikt bij de behandeling van coronapatiënten. “We merken dat covid-19 patiënten vaak langer dan twee weken aan de beademing liggen”, zegt dr. Pascal Vranckx, cardioloog-intensivist. “Daarvoor zijn niet alle beademingstoestellen geschikt. Zo zijn toestellen die normaal gezien gebruikt worden voor kortstondige anesthesie bij een operatie niet optimaal om coronapatiënten langdurig te beademen. De twee toestellen die we van Defensie mochten lenen zijn daarentegen wel langdurig inzetbaar en dus erg waardevol.”

Het Jessa Ziekenhuis telt momenteel 41 bedden op de afdeling intensieve zorgen voor covid-19 patiënten. Deze bedden staan verspreid over vijf diensten: drie in campus Salvator en twee in campus Virga Jesse. De overgrote meerderheid van deze patiënten wordt beademd. Daarnaast zijn er ook voldoende beademingstoestellen beschikbaar op het deel van de afdeling intensieve zorgen waar geen covid-19 patiënten verblijven.

Source: Het Belang van Limburg