Belgisch leger gaat nieuwe drones van het type ‘RQ-20 Puma’ en ‘RQ-21 Integrator’ kopen

19/12/2020, 13:39
RQ-20 Puma Drone
Shares597

Defensie gaat in samenwerking met de Nederlandse en Luxemburgse collega’s nieuwe drones kopen. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag zijn fiat gegeven.

Met de aankoop zijn vier lichtere en twee zwaardere toestellen gemoeid. Het gaat om vier mini-UAS (Unmanned Aircraft System) van het type RQ-20 Puma, die worden geproduceerd door het Californische AeroVironment, en twee Tactical Unmanned Aircraft Systems (TUAS) van het type RQ-21 Integrator. Die worden geleverd door Insitu, een filiaal van het Amerikaanse Boeing, preciseert de persdienst van Defensie.

De Puma is in zijn LE-versie (Long Endurance) complementair met de mini-UAS van het type RQ-11 Raven die de Landcomponent vandaag al gebruikt. Het toestel is 1,4 meter lang, heeft een spanwijdte van 2,8 meter en weegt 6,3 kilo. De aankoop kadert binnen een Benelux-samenwerking en zal gebeuren via een NAVO-agentschap.

De Integrator is 2,5 meter lang, heeft een spanwijdte van 4,9 meter en kan tot 65,8 kilo wegen. Om dat contract te formaliseren, volgt nog een memorandum of understanding met Nederland en Luxemburg.

Source: Belga