België herdenkt zijn 252 in buitenland gesneuvelde militairen

7/04/2021, 14:26
3 Para et Mme Dedonder
Archief - © Defensie (Malek Azoug)
Shares213

België heeft vandaag een eerbetoon gebracht aan de 252 Belgische militairen die sinds 1945 om het leven zijn gekomen tijdens vredesmissies of humanitaire operaties. Aan de Congreskolom in Brussel werd een ceremonie gehouden, die wegens corona wel iets beperkter was dan gebruikelijk, zo meldt Defensie.

Onder meer minister van Defensie Ludivine Dedonder en de chef Defensie (CHOD), admiraal Michel Hofman, waren aanwezig bij de plechtigheid. Ook een vertegenwoordiger van de koning woonde de ceremonie bij. Hij legde een bloemenkrans neer op het graf van de Onbekende Soldaat en ondertekende het gulden boek.

De datum van 7 april werd als “dag van de veteranen” gekozen, als eerbetoon aan de tien Belgische soldaten die op 7 april 1994 in Rwanda werden vermoord tijdens een missie van de Verenigde Naties. “Vandaag herdenken we de moord op tien Belgische VN-Blauwhelmen in Kamp Kigali, dag op dag 27 jaar geleden”, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès gemeld op Twitter. “Hun toewijding en moed verdienen ons diepste respect. We houden hen en hun families in onze herinnering.”

Beperkte ceremonie

Wegens de coronapandemie vond dit jaar slechts een beperkte ceremonie plaats. Maar nabestaanden van de vermoorde soldaten in Rwanda, betreuren dat daarbij onvoldoende rekening met hen werd gehouden. “Gewoonlijk krijgen we een maand van tevoren een uitnodiging”, zegt Martine Debatty aan Belga. Maar dit jaar heeft Defensie hen niet op de hoogte gebracht van het feit dat de ceremonie werd teruggeschroefd, zo klinkt het.

Source: Belga