België en Nederland tekenen contract nieuwe mijnenjagers

5/07/2019, 04:59
De M917 Crocus is een van de vijf mijnenjagers van de Belgische marine

België en Nederland hebben vrijdag het contract ondertekend voor de levering van twaalf nieuwe mijnenjagers. De twee Franse bedrijven die het order binnenhaalden, zullen een groot deel van de productie in ons land uitvoeren. De ambitie is om van de vaartuigen een referentie op internationaal niveau te maken, zodat er mogelijk ook export naar andere landen in zit.

België en Nederland hebben beslist om samen zestien nieuwe vaartuigen te kopen: vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Terwijl Nederland de leiding nam in het dossier van de fregatten, nam België het aankoopdossier van de mijnenjagers voor zijn rekening. De Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics haalde enkele maanden geleden het order binnen, voor een prijs van 1,1 miljard euro.

Minister van Defensie Didier Reynders en zijn Nederlandse collega Barbara Visser benadrukken vrijdag dat er niet werd gekozen voor een eenvoudige vernieuwing van de huidige vloot. De nieuwe schepen moeten internationaal toonaangevend zijn, om de bemanning beter te beschermen, maar ook in de hoop om buitenlandse aandacht te trekken. ‘De nieuwe schepen hebben drones onder water, op het water en in de lucht, om de afstand van de bemanning tot de mijn zo groot mogelijk te maken’, zegt Reynders.

De Franse bedrijven bouwen in Zeebrugge een nieuwe productiesite, die achteraf ook zal instaan voor het onderhoudsprogramma van de schepen. De financiële return voor ons land wordt op 1,6 miljard euro begroot. Het eerste schip moet al in 2023 worden geleverd.

Een krappe timing, weet ook Naval Group. ‘Uit ervaring weet ik dat dit zeer ingewikkelde aanbestedingen zijn’, zegt ceo Hervé Guillou. ‘De timing houden is zeer moeilijk.’

De Nederlandse staatssecretaris van Defensie Barbara Visser hoopt alvast andere landen te inspireren met de samenwerking. ‘Een dergelijk vertrouwen tussen twee lidstaten is uniek in Europa’, zegt ze. ‘Ik hoop dat onze collega’s in andere landen dit als voorbeeld gaan zien.’

Belga