België en Nederland kiezen Franse ‘zeedrone’ voor nieuwe mijnenjagers

5/03/2021, 08:00
Zee drone ECA

De Marinecomponent van het Belgische leger en de Nederlandse marine kiezen voor het onbemande vaartuig Inspector 125 van de Franse ECA Group voor de twaalf toekomstige nieuwe mijnenjagers. De ‘zeedrones’ zouden in Oostende gebouwd worden, meldt het bedrijf via een persbericht.

Het gaat om zogenaamde USV’s (Unmanned surface vehicle) van 12,3 meter lang. De vaartuigen varen ‘geruisloos’ en activeren geen mijnen. Ze zijn onzinkbaar en blijven volgens de fabrikant drijven bij een explosie van een zeemijn.

Het Franse bedrijf zal vanaf 2023 17 USV’s leveren. De vaartuigen zouden gebouwd worden in een nieuwe fabriek in Oostende.

Miljardencontract

De drones zijn bestemd voor de twaalf nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en de Nederlandse marine. In 2019 haalde Belgium Naval & Robotics (BNR), het consortium van de Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics, het contract van zowat 2,2 tot 2,6 miljard euro voor de bouw van de nieuwe mijnenjagers binnen.

Van de twaalf nieuwe schepen is telkens de helft bestemd voor de Belgische en Nederlandse marine. Ze worden onder meer uitgerust met drones. De eerste levering is gepland voor 2024.