Antwerpse Jodenwijk: “Dankzij militairen gingen onze kinderen veilig naar school”

31/08/2021, 20:10
Para's patrouilleren in Antwerpse Jodenbuurt
Shares135

“2419 dagen. Zo lang hebben we mogen genieten van het bezoek van defensie in onze straten.” NVA-Kamerlid Michael Freilich sprak niets dan lof voor de militairen die jarenlang in de Joodse wijken in Antwerpen patrouilleerden.

Per 1 september verdwijnen ze, en om ze voor hun inzet te bedanken kwamen een zevental Joodse verenigingen dinsdagavond samen voor de Portugese synagoge: “Dankzij jullie konden onze kinderen veilig naar school. Het is moeilijk om in te beelden hoe het zonder jullie gaat zijn.”

Aan de Portugese synagoge in de Hoveniersstraat vond aan de vooravond van 1 september de symbolische overdracht van Defensie naar het Antwerpse politiekorps plaats. De federale regering verwijdert de militairen uit het Antwerpse straatbeeld, waardoor de lokale politiezone de beveiligende taak op zich moet nemen. “De Joodse gemeenschap had de beslissing niet zien aankomen”, zegt Freilich, die zelf deel uitmaakt van de gemeenschap. “Ze kijken met een bang hart toe naar de komende periode.” In september viert de gemeenschap het Joodse Nieuwsjaar, Jom Kipoer en Soekot.

18 bomen

“Maar we zijn hier vandaag niet om over die politieke beslissing te spreken. Wel om de militairen te bedanken voor al hun harde werk. Door weer en wind zorgden ze van ‘s ochtends tot s’ avonds voor onze veiligheid, en dat zullen we nooit vergeten.” Co-voorzitster van het Forum der Joodse Organisaties Regina Suchowolski kreeg tijdens haar toespraak een krop in de keel: “Ik ben voor de oorlog geboren, dus ik weet wat het is om me onveilig te voelen. Dankzij hun inzet voelden we ons de afgelopen jaren wél veilig. Om ze te bedanken zullen we in Israël 18 bomen planten, wat bij ons een lang en voorspoedig leven betekent.”

Benny Pappenheim van de Israëlische-Joodse gemeenschap bedankte ze kort maar krachtig: “Het zal moeilijk zijn om ons in te beelden hoe het zonder jullie gaat zijn. Jullie waren er altijd om onze kinderen te helpen, en dat vergeten we nooit.” OCAD, het Belgisch overheidsorgaan dat de Belgische politie- en inlichtingendiensten coördineert,  bevestigt dat voor de Joodse gemeenschap nog steeds terreurniveau 3 geldt. “Iedereen verdient dezelfde veiligheid. En die veiligheid is een kerntaak van de federale overheid, niet van een lokaal bestuur. Antwerpen zou hier niet de volle pot voor moeten dragen. Terreurdreiging is een probleem voor heel het land, niet alleen voor Antwerpen”, geeft Freilich ons na de symbolische overhandiging nog mee.

Na de Joodse feestdagen zullen de Joodse verenigingen nogmaals samenzitten met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Voorlopig treft het Antwerpse politiekorps extra maatregelen in de betreffende wijken en neemt het de beveiliging van de Joodse gemeenschap op zich.

Source: Het Laatste Nieuws