"Alleen militairen uit Mali mogen terug." 450 Belgische militairen door coronacrisis verplicht langer op missie in buitenland

22/03/2020, 09:22
450 Belgische militairen door coronacrisis verplicht langer op missie in buitenland
© Defensie - Orban

Bron: VRTNWS:

Belgische militairen die zijn ingezet in het buitenland, moeten door de coronacrisis een maand langer op missie blijven. Dat vernam onze redactie van Defensie. Het gaat in totaal om zo’n 450 militairen. Ze zijn ingezet in Afghanistan, Litouwen, Niger en in het Middellandse zee gebied.

De Belgische militairen zullen mogelijk tot een maand langer blijven, maar “niets is zeker op dit ogenblik”, zegt Carl C. Gillis van Defensie. “Het is een beetje zoals schaken maar dan in 3D. Iedereen verscherpt de maatregelen en alles wijzigt om de haverklap.”

Gastlanden willen corona niet importeren

Door toegenomen vliegrestricties en bijkomende quarantainevoorwaarden van de landen en de organisaties waarvoor ze worden ingezet is het niet meer mogelijk om hen tijdig te vervangen. Dit weekend hadden militairen uit Afghanistan moeten terugkeren naar ons land, maar dat is dus uitgesteld met een maand.

Afghanistan meldt vandaag 10 nieuwe besmettingen. In totaal zijn er nu 34 besmettingen. Wel zijn er geen besmettingen bij de internationale troepenmacht. Afghanistan is een buurland van China en er wordt aangenomen dat er mogelijk veel meer besmettingen zijn, maar dat dat door het gebrek aan testen onder de waterlijn blijft.

“De NATO beschikt in Afghanistan wel over een goed militair ziekenhuis in Kaboel”, verzekert Gillis. “Dus de zorg voor onze militaire is verzekerd.”

Ook de bemanning van het fregat Leopold I moet langer op zee blijven. Ze begeleiden op dit ogenblik het Franse vliegdekschip “Charles de Gaulle” in de Middellandse Zee. Omdat er niemand ziek is aan boord komt er voorlopig geen wissel. Het is zeer moeilijk om afstand te houden op schepen, en dus wil defensie het risico niet lopen om iemand besmet aan boord te brengen.

Alleen de militairen in Mali worden afgelost. “Zij waren eerder dit jaar betrokken bij twee aanslagen waarbij gewonden vielen en moeten verplicht enkele dagen op rust waarbij ze psychologische bijstand krijgen.”, aldus Gillis van Defensie.

Families militairen niet opgezet met manke communicatie Defensie

Niet iedereen is opgezet met het gedwongen langer verblijf, al is er wel begrip. Tineke bijvoorbeeld, werkt in een huisartsenpraktijk en heeft drie jonge kinderen. Normaal had haar man dit weekend moeten terugkomen uit Afghanistan. “Natuurlijk is het lastig als moeder alleen, zeker wanneer je verwachtingen had dat je man terug zou komen. Zeker in deze periode. “

Ze is niet opgezet met de manke communicatie van Defensie. “Er was een telefoontje, mijn had ook iets “horen waaien”, maar officiële communicatie is er niet”. Ook niet over hoelang dit gaat duren, en welke maatregelen er genomen worden. Niet makkelijk voor ons, want van ons wordt verwacht dat wij onze mannen daar moreel bijstaan.”