Afscheid van de Sea King: volg het morgen LIVE op kw.be

20/03/2019, 03:33
Route afscheidsvlucht Sea-King reddingshelikopter
© Defensie

Morgen donderdag komt er definitief een einde aan 43 jaar dienst van de Sea King-helikopters van het 40ste Smaldeel. In de voormiddag zal de allerlaatste helikopter ‘RS05’ de hele kustlijn van Knokke tot De Panne overvliegen. En je kan die vlucht LIVE volgen, vanaf 9 uur op de website www.kw.be.

De Sea King helikopter is onlosmakelijk verbonden met onze Belgische Kust. Sinds hun ingebruikname in 1976 totaliseerden de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren waarbij ze 3.309 reddingsmissies uitvoerden. 365 dagen per jaar stonden vliegtuigen en bemanningen de klok rond paraat voor een ‘scramble’.

Tijdens de laatste vlucht morgen donderdag zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindballans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op het strand van elke kuststad of -gemeente planten.

De Sea Kinghelikopter zal omstreeks omstreeks 9.00 uur opstijgen. Om 9.30 uur zal Knokke-Heist als eerste gemeente een vlag ontvangen. Daarna zal om de 10 minuten een volgende kustplaats aangedaan worden. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om op elk van deze locaties de iconische helikopter uit te zwaaien.

In de namiddag volgt morgen nog een allerlaatste een formatievlucht met een Duitse en een Noorse Seaking boven een stuk van West-Vlaanderen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde neemt als laatste burgemeester een beachflag in ontvangst. Die vlag zal voorlopig een plaatsje krijgen in het gemeentehuis. In de toekomst – eens de reconversie van de militaire basis gestart wordt – hoopt de burgemeester op het domein een museum te kunnen openen over de rijke geschiedenis van de basis Koksijde en het 40ste smaldeel. Daar zou de beachflag dan zijn plaatsje krijgen.

Source: kw.be