Opvolger Sea-King redt honderdste leven sinds eerste inzet in 2015

26.11.2019 0 196

Een NH90 Caïman helikopter van het 40ste Smaldeel van Koksijde
Defensie - D. Orban

Een NH90 Caïman helikopter van het 40ste Smaldeel van Koksijde heeft de honderdste zoek- en reddingsmissie uitgevoerd waardoor opnieuw een mensenleven werd gered. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

Honderd levens gered”, aldus de Luchtcomponent op Twitter, met de precisering dat de interventie gisteren in de ochtend plaatsvond. De NH90, die sinds augustus 2015 operationeel inzetbaar is voor voor zoek- en reddingsopdrachten, is de opvolger van de legendarische Sea King, die meer dan 40 jaar als reddingshelikopter dienst deed.

Het 40ste Smaldeel beschikt in totaal over vier Caïmans in marine-uitvoering (NFH) voor zoek- en reddingsacties, hoofdzakelijk op zee. Daarnaast beschikt defensie nog over vier andere NH90 heli’s, in een tactische transportversie (TTH). Zij zijn gehuisvest op de luchtmachtbasis in Bevekom. Twee daarvan worden momenteel ingezet in Gabon voor de oefening Tropical Storm, een training op tropische omstandigheden voor de paracommando’s van het Special Operations Regiment (SOR).