Defensie vernieuwt beslissing over huur luxevliegtuigen voor vipvluchten

09.10.2019 0 307

De Falcon 7X, de Rolls-Royce uit het Dassault-gamma

Defensie gaat een nieuwe, meer gedetailleerde beslissing opmaken om twee luxevliegtuigen te huren voor de 'witte vloot'. Dat zijn de vliegtuigen die Defensie gebruikt voor vluchten van de koning, de ministers en leden van Europese instanties.

Deze ochtend maakte De Tijd bekenddat de regering na een maand al zijn beslissing introk over een miljoenencontract dat ze sloot voor de vipvliegtuigen waarmee de ministers en de koning vliegen. Op 10 september besloot minister van Defensie Didier Reynders (MR) twee luxevliegtuigen te huren bij de firma Abelag Aviation. Dat zou 124 miljoen euro kosten, verspreid over twaalf jaar. Maar in een procedure voor de Raad van State heeft Defensie al aangegeven dat ze de beslissing intrekt.

Het kabinet van minister van Defensie Didier Reynders (MR) wilde gisteren nog niet zeggen hoe het nu verder moet met het miljoenencontract. Nu meldt Defensie dat het 'de intentie heeft om een nieuwe, meer gedetailleerde beslissing over de toekenning op te maken.' Daarmee wordt de lopende procedure bij de Raad van State geschorst. Of er dan een nieuwe procedureslag zal volgen, valt nog af te wachten.

Begin vorige maand gaf de federale ministerraad groen licht om het contract voor de zogeheten witte vloot toe te kennen aan Abelag Aviation. Een van de andere kandidaten, Flying Group, stapte meteen naar de Raad van State omdat volgens hem meerdere fouten waren gemaakt bij de toekenning van het contract. De zaak moest vrijdag voorkomen voor de Raad van State. Maar Defensie had de andere partijen al laten weten dat ze de beslissing introk.