Generaal Marc Thys: 'Een soldaat die niet betaald wordt, is gevaarlijk'

01.10.2019 0 2151

Generaal Marc Thys
H. Kaghat

Als hoofd van een nieuw transitieteam moet generaal Marc Thys de crisis bij het leger aanpakken. 'Als we de middelen niet krijgen om onze opdrachten uit te voeren, zúllen we die opdrachten ook niet meer uitvoeren.'

Onlangs stuurde Marc Thys, chef van de landmacht, een pessimistische mail naar zijn troepen waarin hij waarschuwde voor 'een implosie van het leger'. Het was een hoogst ongebruikelijke geste voor een militair. 'Mijn opdracht is militair en educatief', zegt hij. 'Intern, maar ook extern. De bevolking is onze eerste klant. Ik denk niet dat de Belgen beseffen in welke lamentabele toestand het leger zich bevindt, en wat er nodig is om deze complexe machine te laten draaien.'

De man die her en der al 'crisismanager' wordt genoemd, geeft meteen een voorbeeld. 'Onze administratie is onderbemand, waardoor de uitbetaling van de lonen in het gedrang komt. Eind 2019 moet dat probleem opgelost zijn. (lachend) Een soldaat die niets te doen heeft, is gevaarlijk. Maar een soldaat die niet betaald wordt, is nog gevaarlijker.'

Zelfs munitie heeft het Belgische leger tekort.

Marc Thys: We hebben jaarlijks zo'n 30 miljoen euro nodig om voldoende munitie aan te kopen voor trainingen en operaties. Ik ben vier jaar verantwoordelijk geweest voor die job: in die periode heb ik nooit meer dan 15 miljoen euro ter beschikking gehad.

We zijn hier op het hoofdkwartier van het leger, het hart van de Belgische defensie, maar alle gebouwen zijn verouderd en afgeleefd.

Thys: Mijn bureau heeft twee stopcontacten. Eén ervan is stuk. Ik ben al anderhalve maand aan het wachten op de herstelling. We zullen er geen oorlog door verliezen, maar zo kan ik honderden voorbeelden geven.

Moet het leger ook niet in eigen boezem kijken?

Thys: We hadden veel vroeger en veel duidelijker moeten zeggen wat onze problemen zijn. Het recht van spreken is voor een militair omgekeerd evenredig met de problemen in zijn organisatie.

Is het leger een te gewillig slachtoffer van besparingen geweest.

Thys:(zucht) Absoluut. Toen ik in 1977 als jonge cadet bij het leger kwam, was het defensiebudget 2,6 miljard euro. Het ligt nog altijd even hoog, ondanks de enorm gestegen kosten van het levensonderhoud.

We zijn erin geslaagd onze opdrachten keurig te blijven uitvoeren met steeds minder middelen. Soms lijkt het op bricolage à la Belge, maar wij zijn daar trots op. Die can-do-mentaliteit zit in ons DNA. Wat niet zichtbaar was voor de buitenwereld, en waar we nooit over communiceerden, was dat wij daarbij altijd alle risico's op ons namen.

Lees meer (abonnees): https://www.knack.be/nieuws/belgie/marc-thys-crisismanager-van-het-belgi...