Soldaten op missie of op straat mogen vroeger op pensioen gaan

30.09.2019 0 1517

Belgische soldaten op missie
Defensie - D. Orban

Soldaten die doordat ze op missie zijn of in eigen land op straat patrouilleren en daardoor niet thuis kunnen slapen, krijgen binnenkort per dag een compensatie. Dat schrijft Het Nieuwsblad en meldt ook legervakbond ACMP. De legerbonden hebben daarover een akkoord bereikt met de legertop.

Het is al langer een vraag van de soldaten op het terrein om beter gecompenseerd te worden als ze niet thuis kunnen slapen. Het gaat over soldaten die op buitenlandse missie zijn, maar ook over de soldaten die in eigen land op straat patrouilleren als gevolg van de terreurdreiging. Die soldaten bivakkeren ook enkele weken in een kazerne.

Concreet krijgen die soldaten twee uur compensatie per dag dat ze niet thuis kunnen slapen. Ze kunnen die uren laten uitbetalen, gebruiken om langer thuis te blijven na een missie of opsparen om vroeger met pensioen te gaan. Een militair die al die uren opspaart zou zo een jaar vroeger op pensioen kunnen gaan.

De regeling moet het beroep van militair aantrekkelijker maken. Het akkoord moet nog ondertekend worden door de minister van Defensie, maar zou normaal gesproken nog dit jaar in voege treden.