Laatste opendeurdag in Luchtmachtbasis Koksijde: "Keuze voor Oostende is logisch"

24.08.2019 0 1924

NH90 aan de Belgische kust
Defensie. C Decloedt

Koksijde en de luchtmachtbasis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar tijden veranderen, en zo ook bij Defensie. Nadat de Seaking werd uitgezwaaid in maart, verhuist nu ook de basis in 2023 naar Oostende. Die verhuizing heeft gevolgen voor het personeel, maar luitenant-kolonel vlieger Stéphane Roobroek, commandant van de basis, bekijkt het door een positieve bril.

e lucthmachtbasis in Koksijde is sinds 1958 een icoon voor zowel de bewoners van Koksijde als voor de 290 mensen die al jaren op de basis werken. De basis kan helaas niet voor eeuwig blijven bestaan. In april dit jaar gaf Defensie een persconferentie waarin werd meegedeeld dat de reddingshelikopters in 2023 zullen verhuizen naar Oostende. Na het afscheid van de Seaking in maart is dit voor velen een nieuwe klap, "maar de situatie is zo aan het evolueren dat we niet anders kunnen", vertelt commandant Stéphane Roobroek.
Daarbovenop strekt de basis in Koksijde zich uit over 330 hectare grond, 500 voetbalvelden met andere woorden. "Dat allemaal voor vier helikopters, dat is niet efficiënt."

De keuze voor Oostende was snel gemaakt, er is dan ook geen alternatief aan de kust. "We zullen kunnen opereren vanuit nieuwe complexen, wat het aangenamer maakt voor het personeel", aldus Roobroek. Daarnaast zal de luchtmacht gebruik kunnen maken van de bestaande vliegvelddiensten. "De luchthaven van Oostende beschikt over luchtverkeersleiders en brandweermannen die ook voor ons zullen kunnen opereren."

Andere eenheden
Wil dat nu zeggen dat er voor sommigen geen plaats meer zal zijn bij een verhuizing naar Oostende? "Het zit zo", vertelt Roobroek, "de beleidsnota van Defensie dicteert ons dat we efficiënter moeten werken met minder personeel. Daarbovenop gaat een groot deel van het personeel tegen 2023 met pensioen. In andere eenheden binnen de luchtmacht is er bijvoorbeeld een tekort aan luchtverkeersleiders. Onze luchtverkeersleiders en brandweermannen zullen zeker en vast op andere basissen terechtkunnen."

De commandant van de basis beseft dat een verhuizing naar Oostende voor velen niet eenvoudig wordt. "De verdwijning van de basis wordt een klap voor velen, en daar heb ik begrip voor", vertelt commandant Roobroek. "De basis in Koksijde is een icoon aan de kust." De situatie is echter zo aan het evolueren dat er bij Defensie geen andere optie is. Daarbovenop is het nieuws van een verhuizing niet nieuw voor de 290 mensen die vandaag op de basis werken. Commandant Roobroek schat dat er 125 van hen zullen mee verhuizen naar Oostende. "Elk jaar verlies ik ongeveer 20 à 30 mensen die met pensioen gaan, dus we zullen wel stilaan aan het juiste aantal komen voor de verhuizing."

Opendeurdag
Op 28 augustus opent de basis in Koksijde haar deuren voor het brede publiek. De toegang is dan volledig gratis. Vorig jaar kwamen ongeveer 10.000 mensen een kijkje nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht de commandant dit jaar ongeveer evenveel mensen. Het belooft dit jaar dan ook een spetterende editie te worden. "De bezoekers zullen niet alleen kunnen kennismaken met de basis, we hebben ook verschillende demonstraties in de lucht gepland", zegt Roobroek nog.

Dat de opendeurdag in de zomervakantie plaatsvindt, is geen toeval. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk jeugd aan te trekken. "Hopelijk krijgt de jeugd goesting om bij ons te komen werken", besluit commandant Stéphane Roobroek.