Maak kennis met de nieuwe pantserwagens van Defensie: de Griffon en Jaguar

24.06.2019 0 1231

De nieuwe pantserwagens van Defensie: de Griffon en Jaguar

De regering besliste vorig jaar om 442 nieuwe pantserwagens voor Defensie aan te kopen. De voertuigen zullen vanaf 2025 de huidige Piranha- en Dingo-voertuigen vervangen. De bestelling is goed voor 1,1 miljard euro. Defensie expert Jens Franssen kon in Frankrijk als eerste met de nieuwe voertuigen meerijden

Ons land koopt 382 lichtere gevechtsvoertuigen van het type Griffon, en 60 zwaarder bewapende voertuigen van het type Jaguar. De voertuigen zullen de basismodellen worden voor de landmacht.

De voertuigen zullen geleverd worden in verschillende versies: infanterie, gevechtsgenie, depannage, medische evacuatie, voorwaartse waarnemer, commando-uitvoering, … Ze zullen de huidige vloot van 138 Piranha’s en 220 Dingo’s vervangen.

Griffon en Jaguar: meer vuurkracht en geconnecteerd

De voertuigen worden op dit ogenblik ontwikkeld in het Franse SCORPION-programma. De voertuigen zullen in tegenstelling tot de huidige generatie pantservoertuigen kunnen gekoppeld worden aan militaire netwerken. Dat betekent dat de communicatie en de analyse van de sensoren van de voertuigen direct gedeeld kunnen worden. De Jaguar zal worden bediend door drie militairen.

Lees verder: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/23/maak-kennis-met-de-nieuwe-pantse...