Ontmijningsdienst DOVO kampt met personeelstekort

16.05.2019 0 360

EOD-experts van de militaire ontmijningsdienst DOVO

Zo’n acht tot negen interventies per dag voert DOVO uit, maar dat zouden er wel eens minder kunnen worden. De ontmijningsdienst van het leger kampt met een personeelstekort. Dat betekent dat DOVO prioriteiten moet stellen bij zijn interventies. Voor dringende situaties worden geen compromissen gemaakt, benadrukt luitenant-kolonel Gunther Haustrate. “Onze opdracht is altijd de bevolking te beschermen.”

Hun opdrachten zijn divers. DOVO voert acht tot negen interventies uit per dag, goed voor 200 tot 250 ton munitie per jaar. Dat kan gaan van het ophalen van een pakket tot het onschadelijk maken van een vlieguigbom. Vorig jaar kregen ze 152 oproepen rond verdachte pakketten. Dit jaar moest DOVO al negen keer uitrukken voor een plofkraak, waarbij effectief een pakket tot ontploffing wordt gebracht.

Maar de dienst kampt met een personeelsdeficit. DOVO telt 182 professionele ontmijners, terwijl dat er op papier eigenlijk 209 zouden moeten zijn. Dat heeft voor een stuk te maken met de opleiding. Het duurt twee jaar voor iemand de basiscapaciteiten beheerst. Daarna is nog eens vijf jaar ervaring op het terrein nodig alvorens de militair alles onder de knie heeft “om de juiste beslissingen op het terrein te nemen”, legt Haustrate uit.

De hoofdtaak van DOVO is altijd de bescherming van de bevolking. “Wij kunnen altijd tussenkomen, maar we moeten wel prioriteiten stellen”, aldus Haustrate. “Bij dringend gevaar maken we geen compromissen.”