Oeps: Jongeman (20) wil dagbladhandel overvallen maar militair achter toonbank knevelt hem: 2 jaar cel gevraagd

14.05.2019 0 2676

Militaire politie
Sedeyn Ritchie - Defensie

Een 20-jarige Oostendenaar liep bij een poging tot overval een serieus blauwtje op 12 oktober vorig jaar, en riskeert daarvoor nog eens 2 jaar te moeten brommen. A.C. wilde een dagbladhandel overvallen, maar achter de kassa stond de ervaren militair Philippe Peeters, die de jongeman netjes knevelde voor de politie.

Het leek een strak plan die A.C. die vrijdagmiddag om 14 uur bedacht had. De man woont zelf in Oostende en kent dagbladhandel Nancy & Co langs de Gistelsteenweg. Hij had er dan ook op gerekend dat de tengere Nancy in de zaak stond. Hij stormde er binnen met een groot mes, sprong meteen achter de toonbank en eiste de inhoud van de kassa van… Philippe.

Die had de bel gehoord en stapte de winkel binnen, tot grote verbazing van A.C. zelf, die Nancy verwacht had. Philippe, die werkzaam was bij de militaire politie, leek allerminst onder de indruk en haalde volgens de procureur meteen een alarmpistool boven. De bevende A.C. stak ogenblikkelijk zijn handen in de lucht. “Daarna heb ik heel even op hem ingepraat en hem met een worstelgreep tegen de grond gewerkt”, vertelde Philippe Peeters daar eerder over. “Daarna kon ik met spanbandjes zijn handen en voeten samenbinden en hem naar buiten slepen.”

De verbazing was dan ook groot toen de politie arriveerde en A.C. als een samengebonden pakje zo kon meenemen. “Niettemin blijven de feiten heel ernstig”, sprak de procureur op het proces van A.C. “Hij had echt wel de bedoeling de winkel te overvallen en had een groot mes bij. Bovendien werd hij na twee maanden voorhechtenis vrijgelaten maar in Gent betrapt met cocaïne.” De man zit intussen terug in de gevangenis. Volgens zijn advocaat heeft hij financiële problemen omdat hij de drugs niet kan betalen maar zoekt hij intussen wel werk. Vonnis op 11 juni.