Belgisch leger vraagt 2 miljard euro extra

02.05.2019 0 700

Belgische Special Forces van het SO Regt
SF Gp

De top van het leger wil dat het legerbudget de komende legislatuur wordt opgetrokken naar 1,26 procent van het bbp, wat neerkomt op zo’n 2 miljard euro extra.

Stafchef Marc Compernol had op de nieuwjaarsreceptie al aangekondigd dat een verhoging van de defensie-inspanningen nodig zou zijn. De berekeningen zijn intussen gemaakt op het hoofdkwartier in Evere. De legertop wil dat het budget tegen het einde van de volgende legislatuur met zo’n 2 miljard euro stijgt, zodat het in 2024 uitkomt op 1,26 procent van het bruto binnenlands product.

Er is tegen 2024 een miljard extra nodig voor de afbetaling van de nieuwe legeraankopen, gaande van de F-35-gevechtsvliegtuigen, gepantserde voertuigen, drones, mijnenjagers en fregatten. Daarnaast mikt de legertop op een miljard extra voor de aanpassing van de infrastructuur (aan het nieuwe materiaal), de werking en het personeel.

Eind 2018 bedroeg het legerbudget 2,6 miljard euro, amper iets meer dan een half procent van het bbp. In de NAVO-statistieken worden de pensioenlasten erbij geteld, waardoor de Belgische defensie-uitgaven uitkwamen op net geen procent van het bbp.

Cyberbeveiliging

Het was al de bedoeling dat dat bedrag zou stijgen. Volgens de Strategische Visie van gewezen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) moest het legerbudget uitkomen op 1,3 procent van het bbp tegen 2030. Door de geplande aankopen lopen de uitgaven op naar 1,1 procent van het bbp tegen 2024. De regering-Michel beloofde 9,4 miljard euro voor de aankoop van materiaal en investeerde ook in cyberbeveiliging.

Maar volgens het leger moet de inhaalbeweging sneller gaan. De gewijzigde veiligheidssituatie in de wereld, de afbetaling van de nieuwe legeraankopen, de aanpassing van de infrastructuur en investeringen in het personeel, wat volgens Compernol dit jaar een prioriteit moet zijn, vragen een aanpassing van het budgettaire groeipad in de Strategische Visie, luidt het.

Lees verder: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Belgisch-leger-vra...