Kogel is door de kerk: Luchtmachtbasis verdwijnt in Koksijde, activiteiten verhuizen naar de luchthaven van Oostende

23.04.2019 0 1608

Belgische seaking reddingsheli

De kogel is door de kerk, de maritieme operaties en Search & Rescue verhuizen van Koksijde naar Oostende tegen eind 2023. Defensie met een derde van het personeel dezelfde taken kunnen uitvoeren. Dit is mogelijk omdat de luchthaven van Oostende de operationele steuntaken zou verlenen. De plannen hingen al een tijdje in de lucht, maar werden nu ook bevestigd tijdens een samenkomst van de verschillende betrokken partijen in Brugge.

Er lagen twee opties op tafel bij Defensie voor de toekomst van de luchtmachtbasis in Koksijde. Er is immers beslist dat Search & Rescue een verantwoordelijkheid blijft van Defensie en dat de helikopters ook steun zullen geven aan de fregatten. De infrastructuur in Koksijde is echter verouderd. “Dit dossier hangt dan ook al lang in de lucht”, vertelt Frederik Vansina, commandant van de luchtmacht. “Er is in tussentijd weinig geïnvesteerd in de infrastructuur in Koksijde en de gebouwen liggen verspreid over 318 hectare grond. Dat is niet gemakkelijk voor het dagelijks beheer. Er werken dan ook 331 personeelsleden. Eén van de grote problemen is dat we een op een kritiek punt zitten voor ondersteunende personeelsleden. We krijgen die functies moeilijk ingevuld. De eerste optie was dan ook om de basis in Koksijde te rationaliseren en naar 168 personeelsleden te gaan, maar het probleem van het personeel zou blijven. De tweede optie was om te verhuizen naar Oostende. Met een vernieuwde infrastructuur hebben we een betere doeltreffendheid en we kunnen zakken naar 123 mensen. Alle operationele steun, zoals de brandweer, zou verzekerd worden door de luchthaven van Oostende.” Er zouden hiervoor geen mensen ontslagen worden. “Er is een oud personeelsbestand in Koksijde. Zij zullen niet meer vervangen worden. De andere mensen zullen meeverhuizen naar Oostende.”

In de luchthaven zal er een concessie opgemaakt worden voor Apron 3 die verhuurd wordt aan Defensie. Hier komt een volledig nieuwe infrastructuur. De helikopters zullen de startbaan van de luchthaven zelf gebruiken. “We starten nu met de voorbereiding van een concessieovereenkomst. We willen deze nog dit jaar of begin volgend jaar ondertekenen. We moeten nog een partner zoeken om deze infrastructuur te bouwen en uit te baten. De gloednieuwe infrastructuur kan zo eind 2023 in gebruik genomen worden”, vult Frédéric Goetynck aan.

De betrokken burgemeesters kwamen met gemengd gevoelens uit het overleg. In Koksijde wordt teleurgesteld gereageerd. “Wij betreuren deze beslissing. Wij hebben er altijd voor geijverd om de basis te behouden. Onze gemeente is als het ware vergroeid met de helibasis. Het is dus zeker niet onze beslissing, maar we moeten ons neerleggen bij de beslissing van Defensie. Het is met pijn in het hart dat we afscheid nemen van een bijzondere en lange geschiedenis die teruggaat tot aan de Eerste Wereldoorlog. Het enige wat mij gelukkig maakt is dat er eindelijk een beslissing is en dat het in West-Vlaanderen blijft”, reageert burgemeester Marc Van den Bussche. Zijn Oostendse collega is dan net verheugd. “Wij waren vragende partij. Belangrijk is dat de Search & Rescue aan de kust blijft. We moeten uiteraard niet onder stoelen of banken steken dat we de infrastructuur hebben. Er is ook hard gewerkt op de luchthaven en er zijn goede cijfers. De infrastructuur wordt bovendien al ondersteund met belastinggeld. De diversifiëring van de activiteiten op de luchthaven is bovendien een goede zaak. We zullen de luchtmacht met open armen ontvangen”, zegt Tommelein.

De provincie is al een tijdje bezig met dit dossier. “We zijn blij dat er nu een beslissing is genomen”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “We hebben al de nodige voorbereidingen gedaan en zullen nu verder werken aan een masterplan voor de site samen met de betrokken gemeenten.”