België richt, met vier andere NAVO-landen een internationale eenheid tankvliegtuigen op

17.04.2019 0 820

MRTT - Multi-role Tanker Transport

Eind juni houden vijf Europese NAVO-lidstaten, waaronder België, een nieuwe militaire eenheid met veelzijdige tank- en transportvliegtuigen boven de doopvont. De zogeheten “MRTT Multinational Unit" zal acht toestellen van het type Airbus A330 MRTT beheren. Dat zei de commandant van de eenheid, de Nederlandse kolonel Jurgen Van der Biesen.

De eenheid zal het licht zien op 26 juni en in twee locaties worden onderverdeeld. De deelnemende landen kunnen de acht vliegtuigen poolen. Daar kunnen mogelijk nog drie extra vliegtuigen bijkomen, indien Spanje zich bij het project zou aansluiten.

Vanaf mei 2020 komen vijf toestellen op de luchtmachtbasis in Eindhoven, de drie andere in Keulen. In Eindhoven komen 250 manschappen, van wie er 11 procent Belgen zullen zijn. België investeert 258 miljoen euro in de pool, het equivalent van één Airbus A330 MRTT. In Keulen zullen 120 manschappen worden ingezet, aldus de kolonel. Hij sprak de pers toe in de marge van de jaarlijkse Europese oefening voor tankvliegtuigen, "European Air Refuelling Training" (EART), die plaatsvond van 31 maart tot 12 april.

MRTT staat voor 'Multi-role Tanker Transport'. Behalve gevechtsvliegtuigen bijtanken en vracht vervoeren, kunnen ze ook worden aangepast om passagiers te vervoeren of te helpen bij medische evacuatie.

Levering

De eerste toestellen worden geleverd vanaf 2020. België zal beschikken over 1.000 vlieguren per jaar en kan een beroep doen op de toestellen zodra de eerste operationeel zijn, ook al wordt het toestel dat België heeft besteld pas geleverd in 2024.

Aan de eenheid nemen momenteel naast België ook Duitsland, Nederland, Noorwegen en Luxemburg deel. De toestellen zullen eigendom zijn van het NAVO-agentschap NSPA (NATO Support and Procurement Agency), maar zullen met een Nederlandse militaire inschrijving vliegen.