Ieperse legerkazerne sluit tegen 2023: deel verhuist naar Peutie

04.04.2019 0 620

Ieperse Competentiecentrum Steunmateriaal en Producten
Henk Deleu

Het ziet er naar uit dat het doek gevallen is over de Ieperse legerkazerne. Het Competentiecentrum Steunmateriaal en Producten (CCMP) zou tegen 2023 sluiten. “De verschillende diensten die nu nog actief zijn in Ieper, verdwijnen een voor een. Daarna wordt de kazerne waarschijnlijk opgedoekt”, zegt Bart Battheu, vakbondsafgevaardigde ACOD Defensie.

Er bestaat al jaren onzekerheid over de toekomst van het Kwartier Eerste Wachtmeester A. Lemahieu op de Kemmelseweg in Ieper. De nieuwe plannen van Defensie laten echter niet veel aan de verbeelding over. Alle diensten verdwijnen de komende jaren uit Ieper en daarna wacht vermoedelijk de definitieve sluiting van de kazerne, hoewel de legertop het woord sluiting niet in de mond wil nemen. “Maar zeker is wel dat alles verdwijnt, dus het ziet er niet goed uit voor Ieper”, beseft Bart Battheu, vakbondsafgevaardigde ACOD Defensie. “Het kan natuurlijk dat er iets in de plaats komt, maar de legertop zwijgt daarover in alle talen.”
Verhuis

Wel wordt bevestigd dat er in april 2020 een nieuw competentiecentrum komt in Peutie, dat operationeel moet zijn tegen 2021. “Voor het Competentiecentrum Steunmateriaal en Producten in Ieper is een uitdoofscenario uitgetekend”, gaat Battheu verder. De stockage en de distributie van de kledij verhuist als eerste naar Peutie. In een tweede fase gaan de chauffeurs en de voertuigen voor commercieel vervoer de deur uit. Die dienst verzorgt bijvoorbeeld vervoer van militairen in NAVO-verband. Tussen 2021 en 2023 wordt dan de CBRN-eenheid (CBRN staat voor Chemisch, Biologisch, Radioactief en Nucleair, nvdr) verdeeld over onder andere Peutie, Lombardsijde en Zeebrugge.

Lees verder: https://www.hln.be/regio/ieper/ieperse-legerkazerne-sluit-tegen-2023-dee...