Ongehoord: “CD&V lag dwars rond oplossing onverzekerde militairen”

02.04.2019 0 4211

Belgische militairen patrouilleren onverzekerd in eigen land

Afgelopen weekend ontstond commotie nadat bleek dat de militairen die patrouilleren in onze straten niet zijn verzekerd bij overlijden. Al snel bleek uit verschillende bronnen dat één politieke partij dwars lag tijdens de onderhandelingen rond het wetsvoorstel dat werd ingediend om het probleem aan te pakken. Nu is ook uitgelekt welke partij. Het blijkt om CD&V te gaan, die “dwars lag om principiële redenen”, zo meldt VRT-journalist Jens Franssen op Twitter.

Belgische militairen die in het buitenland worden ingezet in operaties zijn goed verzekerd. Maar als ze zouden overlijden bij een operatie in eigen land, zoals bijvoorbeeld bij een incident tijdens een patrouille in onze straten, dan zijn ze nauwelijks of niet verzekerd. Zo heeft de familie van een Belgische militair die om het leven komt bij een buitenlandse missie, recht op zo’n 160.000 euro schadevergoeding. Maar bij dezelfde situatie in eigen land, heeft de familie slechts recht op een vergoeding voor de kosten van de begrafenis. De Belgische wet is er namelijk niet voorzien op de mogelijkheid dat Belgische militairen zouden worden ingezet op eigen grondgebied.

Defensie was zich van het probleem bewust en heeft kort na de aanslagen in Brussel meegewerkt aan een wetsvoorstel om dit verschil weg te werken. Tot op heden dus zonder succes, omdat de christendemocraten een oplossing kennelijk eigenhandig weten tegen te houden. En "zolang de wet niet aangepast is, kunnen de nabestaanden van militairen in België zo'n schadevergoeding niet krijgen", zo zegt kolonel Régis Bornain aan VRT.  Of wanneer een politieke partij besluit zijn eigen principes te laten primeren op de rechten van militairen en hun gezinnen.

Gevraagd naar hun reactie ontkent CD&V-defensiespecialist Sammy Mahdi op Twitter dat zijn partij een oplossing in de weg stond. “We hebben niks tegengehouden. Één maal besproken, alle meerderheidspartijen hebben Vandeput gevraagd om een globaal plan. Daarna niets meer gehoord.” aldus Mahdi.

Het is niet de eerste keer dat CD&V in opspraak komt rond de inzet van militairen op straat. Enkele weken vóór de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, riep Kris Peeters (CD&V) zijn achterban nog op om luidkeels te protesteren tegen de militairen op straat.