34 straaljagers kopen? U krijgt er gratis cyberveiligheid bij

6/12/2017, 02:02
De Eurofighter Typhoon

Wie mag onze nieuwe gevechtsvliegtuigen leveren: de Amerikanen, de Fransen of de Britten? Hoewel het gelobby al een tijdje duurt, gooien de producenten nu alles in de strijd, tot een Franse minister en gratis cyberbeveiliging toe.

Ons land gaat haar gevechtsvliegtuigen vernieuwen en wil 34 nieuwe straaljagers aankopen, goed voor een investering van zo’n 4 miljard euro. Voor dat contract zijn drie kandidaten: de Amerikanen van Lockheed Martin met hun F-35, de Fransen met Rafale en de Britten, in een consortium met Duitsland, Italië en Spanje, met de Eurofighter. En hoewel de minister een objectieve procedure volgt, gooien ze alles in de strijd om dat contract binnen te halen.

Zo zwaaide het team achter de Eurofighter gisteren al met miljarden aan bijkomende compensaties. De Fransen willen echter niet onderdoen. In een opiniestuk in De Tijd en Le Soir beloofde de Franse minister van Defensie Florence Parly dat de hele Belgische industrie zou genieten van een honderdtal industriële of technologische projecten, voor een bedrag van 4 miljard euro – als de regering maar voor de Rafale kiest.

De Morgen