Bevestigd: Frans consortium mag nieuwe Belgische mijnenjagers bouwen

15.03.2019 0 969

Naval Group en ECA-Robotics bouwen nieuwe Belgische mijnenjagers

Het consortium van de Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics mag de nieuwe mijnenjagers voor Defensie bouwen. Dat hebben vicepremier Didier Reynders (MR) en de legertop vrijdag bekendgemaakt. Ze bevestigen daarmee wat De Tijd vrijdag al publiceerde.

België en Nederland hebben beslist om samen zestien nieuwe vaartuigen te kopen: vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Terwijl Nederland de leiding neemt in het dossier van de fregatten, neemt België het aankoopdossier van de mijnenjagers voor zijn rekening. Het gaat om een contract van 2 miljard euro.

Zes mijnenjagers zijn voor ons land en de andere zes voor Nederland. De eerste levering aan België is gepland voor 2023, die aan Nederland in 2025.

Er waren nog drie kandidaten voor de bouw van die mijnenjagers: een Frans consortium, een Nederlands-Belgische samenwerking en een consortium van Franse en Belgische spelers. Het is uiteindelijk de samenwerking van de Franse spelers Naval Group en ECA-Robotics die het order binnenhaalt. Zij beloofden 2 miljard euro toegevoegde waarde, een fabriek in Zeebrugge en twee onderzoekscentra, goed voor gemiddeld 350 banen gedurende twintig jaar.