10 procent van aangeworven militairen afkomstig uit regio Oost-Vlaanderen, een provincie zonder legerkazerne

14.03.2019 0 805

Belgische militairen in opleiding

Vorig jaar werden 120 jongens en meisjes ingelijfd bij het leger nadat ze hadden gesolliciteerd in de Gentse Leopoldskazerne. Geen slecht cijfer voor een provincie die geen enkele eigen legerkazerne meer heeft. Wie interesse heeft in een job bij het leger, moet voortaan wel in het provinciehuis zijn op de Kalandeberg.

De verhuis van het Oost-Vlaamse informatiecentrum van Defensie is tijdelijk en zal duren zolang de grootschalige werken aan de Leopoldskazerne niet zijn afgewerkt.

Met de wervende slogan “Geen Job, Wel Een Missie” zoekt Defensie dit jaar 2035 nieuwe rekruten. Dat is meer dan ooit. “De komende jaren hebben we er nog veel meer nodig”, zegt provinciecommandant Dirk Audenaert. “De pensioneringsgolf van de babyboomers woedt immers op volle kracht zodat de uitstroom een stuk groter is dan de instroom.”

Wie in Gent solliciteert, weet dat hij of zij buiten de provincie aan de slag moet want in Oost-Vlaanderen loopt nog amper iemand rond in legeruniform. “Toch had 10 procent van alle in 2018 aangeworven militairen eerst aangeklopt in de Leopoldskazerne”, zegt luitenant-kolonel Dominiek Saelens, hoofd van de Belgische rekruteringsdienst. “Het is echt nuttig om persoonlijk te komen want we hebben wel honderd verschillende profielen nodig.”

Mannenwereld

Opvallend in Gent is het hoge aantal mensen die solliciteren voor een kaderfunctie. “Zeven op tien wil onderofficier of officier worden. Dat komt omdat hier veel hogescholen zijn en een universiteit. Bachelors en masters hebben we zeker nodig, maar niet zo veel als soldaten en matrozen.”

Ook Charlotte Bulthé (23) wil graag onderofficier worden. “Ofwel bij de gevechtsgenie ofwel bij de marine”, zegt ze. “Mijn familie heeft me lang afgeremd omdat maar 8 procent van de militairen een vrouw is maar ik kan best mijn mannetje staan en heb dit altijd al willen doen. Wat me aanspreekt? Het teamwork en mensen kunnen helpen.”

Charlotte probeerde vorig jaar al eens maar raakte toen niet door de selectieronde. “Mijn gezondheid was in orde en het interview ook maar ik ben gestruikeld over de looptest. Ik had een heel jaar om daar op te trainen, dus waag ik nu opnieuw mijn kans.”

“De selectieprocedure is voor sommige vacatures inderdaad niet makkelijk”, aldus luitenant-kolonel Saelens. “Om 1 piloot te vinden bijvoorbeeld, zijn er 40 kandidaten nodig.”