Leger besteedt niet-militaire taken uit aan burger firma

14.03.2019 0 2136

De mess van de Commandant de Hemptinne-kazerne te Heverlee

De kazerne van Heverlee is de eerste legerbasis waarbij alle niet-militaire taken uitbesteed zijn. Defensie heeft daarvoor met dienstenbedrijf Serco een tienjarig contract afgesloten van 3,3 miljoen euro per jaar. Het wachtlopen was er al uitbesteed aan Securitas. Tegen 2030 wil Defensie alle algemene diensten in haar kwartieren uitbesteden. Limburg komt later aan de beurt: Saffraanberg in 2021, voor Leopoldsburg en Kleine-Brogel zijn er nog geen concrete data.

Een app om broodjes, een kamer of een klusjesman te bestellen, onderhoud van gebouwen, het logement, ongedierte bestrijden, groenonderhoud, winterdiensten, schoonmaak, de catering met mess en bar, … In de Hemptinnekazerne in Heverlee zorgt een burgerfirma daarvoor. Met name Serco, een in Londen beursgenoteerde firma die wereldwijd aan overheden diensten aanbiedt.

Projectofficier kolonel Geert Bouchezen luitenant-generaal Rudy Debaene, hoofd bij Material Resources benadrukken het meermaals; “Hoewel we in het geval van Heverlee nar tien jaar tien procent zullen bespaard hebben, is dat niet het uitgangspunt. De militair verdient een behoorlijke infrastructuur en een minimum aan hedendaags comfort. Een kazerne moet weer thuiskomen zijn.”

Op de achtergrond speelt natuurlijk het personeelsprobleem bij defensie. Tussen nu en 2025 zullen 9.000 militairen met pensioen zijn. Al rekruteert Defensie tegenwoordig wel fors met 2.000 jobaanbiedingen per jaar. Het is alle hens aan dek om ervaring, ook al door het feit dat nog te veel jonge militairen te vroeg de organisatie verlaten, binnen de organisatie te houden.

Bouchez: “Met dit uit te rollen voor alle kazernes tegen 2030 zullen we 5.000 jobs outsourcen. Zo kunnen we 5.000 militairen vrijmaken voor hun kerntaken. Denk aan de pensioneringsgolf die nu volop bezig is. We willen ervaring in de organisatie houden, maar dan voor echte militaire taken. Outsourcing is geen concurrentie voor het personeel.”

Wat betekent dat concreet voor Heverlee? Met twee contracten, een voor de bewakingsopdrachten (dat een andere wetgeving kent), en een voor de algemene diensten, is er een werklast voor in het totaal 93 militairen vervangen. 32 die geen wacht meer moeten lopen, 61 die geen algemene klussen moeten doen. Het bewakingscontract met Securitas in Heverlee loopt van 2017 tot 2022 en kost Defensie 1,1 miljoen euro per jaar. Het contract met Serco loopt tot 2028, levert meer dan dertig burgerjobs op en kost 3,3 miljoen per jaar.

Wie volgt?
In 2021 zullen we de algemene diensten voor Saffraanberg aanbesteden. Voor Leopoldsburg staat er nog geen datum vast. Voor vliegbasis Kleine-Brogel ook nog niet. “Al staat Kleine-Brogel wel als een van de eerstvolgenden op de lijst nadat we Grobbendonk, Peutie en Bertrix uitbesteed hebben voor het facility management.” aldus Bouchez. Voor de uitbesteding van bewakingsopdrachten zijn de eerstvolgende kwartieren die van Poelkapelle, Melsbroek, de KMS en Rocourt.