300 militairen in quarantaine na besmetting op zomerkamp Belgisch leger

22/07/2020, 07:30
Militairen van de KMS op zomerkamp
© KMS
Shares1.1k

In Limburg zijn gisteren 300 deelnemers aan een zomerkamp van de Koninklijke Militaire School in quarantaine geplaatst. Dat gebeurde nadat een van hen positief testte op het coronavirus. Iedereen blijft ter plaatse en zal vanaf vandaag getest worden. Eerder waren op dezelfde plaats ook al twee militairen in opleiding die positief testten.

Het zomerkamp moest een voorproefje worden op het nieuwe academiejaar. Er nemen jongeren aan deel van de universiteit voor officieren. Die zaten verspreid over twee locaties. In kwartier Vlasmeer in Hechtel-Eksel, waar de besmettingen zijn vastgesteld, verblijft het bataljon HOIC, met de leerlingen van de bachelorjaren. Gisteren hebben drie deelnemers in Vlasmeer positief getest op corona.

Verwacht wordt dat er nog zullen volgen. Daarop werd beslist om de hele groep in quarantaine te plaatsen. Het gaat alles samen om iets meer dan 300 mensen. Het keukenpersoneel zal ook worden getest, maar hoeft voorlopig niet in afzondering. De testen zullen ter plaatse worden uitgevoerd en zijn bepalend voor het verdere verloop van het kamp.

Als blijkt dat meer dan 90% van de deelnemers negatief test, zullen enkel de geïnfecteerde mensen verplaatst worden, zodat het kamp kan worden voortgezet. De Koninklijke Militaire School had nochtans voorzorgen genomen om alles in Vlasmeer veilig te laten verlopen. In het hele kwartier was handzeep geplaatst, droegen de militairen mondmaskers en op veel plaatsen was de toegang beperkt.

Eerder deze maand waren er ook al twee andere bevestigde gevallen met het coronavirus op het oefenkamp. Volgens Defensie is er geen verband tussen beide. “Een van onze leerlingen was besmet door zijn vriendin”, legt majoor Isabel Vanhavermaet uit. “We hebben iedereen getest die met hem in contact was geweest en daar was toen één andere positieve test uitgekomen. Het gaat om een medeleerling die heel nauw contact was geweest met de besmette persoon.”