30 jaar geleden stortte een Russische straaljager neer op een huis in België

6/07/2019, 10:04
Crash van de Russische MIG-23  te Bellegem nabij Kortrijk

Dertig jaar geleden, op 4 juli 1989, stortte een Russische MIG-23 neer op een huis in Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk. Het gevechtstoestel had motorproblemen gekregen, vlak nadat het opsteeg vanaf een Sovjet-luchtmachtbasis in Polen. De piloot had zichzelf gered dankzij zijn schietstoel, maar het toestel bleef nog zo’n 1000 kilometer verder vliegen richting België. Toen de brandstof op was, stortte het op een huis neer waar een student van 19 op dat moment lag te slapen.

Spookvlucht
Dinsdagochtend 4 juli 1989, 9.14 uur. Kolonel Nikolai Skuridin stijgt op voor een trainingsvlucht vanaf de luchtmachtbasis Kolobrzeg in Polen. Slechts een halve minuut later ervaart hij problemen met de naverbrander van zijn MiG-23M “Flogger-B”. Het toestel verliest plots hoogte en overtuigd van ernstig motorfalen verlaat de piloot op een hoogte van zo’n 150 meter het toestel met behulp van zijn schietstoel. Het is dan 9.18 uur. De piloot weet met behulp van zijn parachute veilig te landen. De MIG-23/29 echter, zet in plaats een verdere daling, plots een stijging in.

Doordat de piloot en de zware schietstoel het toestel hebben verlaten, richtte de neus van het toestel zich immers opwaarts. De automatische piloot houdt de MIG stabiel en zo zet het toestel zich schrap voor een onbemande spookvlucht van een kleine 1000 kilometer richting het westen.

Rond 9.30 uur werd het vijandelijk toestel voor het eerst waargenomen op de radar van de NAVO in het Duitse Lüchow. Enkele minuten later stijgen twee Amerikaanse F-15 gevechtstoestellen op vanaf de Nederlandse luchtmachtbasis van Soesterberg om het naderende Russische gevechtstoestel te onderscheppen. Omstreeks 10.05 uur constateerden de Amerikaanse piloten dat bij het vijandelijke toestel de piloot en cockpitkap ontbrak.

Crash
Vanwege de grote bevolkingsdichtheid onder het vliegtraject werd besloten om het vliegtuig pas boven de Noordzee neer te halen. Zover kwam het echter niet. In de buurt van Kortrijk raakte het toestel zonder brandstof en stortte om 10.37 neer op het huis van de familie Delaere in Bellegem, op zo’n 5 kilometer van Kortrijk.

Het toestel vloog de woning binnen aan de achterzijde, ter hoogte van de slaapkamer van de 19-jarige informaticastudent Wim Delaere. Hij heeft er net zijn eerste examenperiode opzitten en wilde uitslapen toen de rest van het gezin eerder die ochtend vertrok om te shoppen. ‘De dood moet onmiddellijk zijn opgetreden’, schrijft de wetsdokter om 17 uur in zijn autopsierapport.

Oorverdovende stilte
De Russen blijven na de ramp opmerkelijk stil. Aanvankelijk weigeren ze zelfs te erkennen dat MIG-23/29 hún Mig is. Er zijn er zoveel. Pas twaalf uur na de feiten stuurt het persbureau Tass een korte, officiële reactie de wereld in. Tijdens een trainingsvlucht kwam een Russisch vliegtuig in de problemen, luidt het droog. De piloot gebruikte zijn schietstoel en overleefde. ‘Het vliegtuig viel op het territorium van België.’ Over het dodelijke slachtoffer geen woord. De Russen maken nadien wel haast met hun schadeloosstelling. Eind november al maken ze het equivalent van 625.000 euro over aan België. Het grootste deel daarvan gaat naar de familie Delaere. Maar ook de ondernemers op de Doornikserijksweg worden gecompenseerd voor het verlies aan gederfde inkomsten.

Source: Belgian Defence News