Zaak over verkeersbelemmering door militairen wordt in november behandeld

06.02.2019 0 342

Belgische soldaten vallen tijdens ochtendspits in panne in Antwerpse Kennedytunnel

Drie militairen en een kolonel op rust vechten voor het Antwerpse hof van beroep hun veroordeling voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming aan. Ze zouden twee jaar geleden opzettelijk een file in de Antwerpse Kennedytunnel veroorzaakt hebben uit protest tegen het verouderde legermateriaal.

In eerste aanleg hadden ze daarvoor celstraffen tot zes maanden met uitstel gekregen. Op een inleidende zitting werd woensdag afgesproken dat de zaak op 13 november behandeld wordt.

Twee legervoertuigen stonden op 17 mei 2017 in volle ochtendspits stil in de Kennedytunnel. In de richting van Antwerpen was de chauffeur van het ene voertuig onwel geworden, in de richting van Gent kreeg het andere voertuig met pech te kampen.

In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeval met drie vrachtwagens. Het bleef bij blikschade, maar de verkeerschaos was compleet en de Liefkenshoektunnel moest tolvrij worden gemaakt. De persdienst van de federale politie kreeg daarop vragen van journalisten of het klopte dat er legervoertuigen bij wijze van protest panne hadden gekregen.

Er volgde een onderzoek en volgens het openbaar ministerie bleek daaruit dat het om een gecoördineerde actie ging. De beklaagden ontkenden dat. Ze verklaarden dat ze die ochtend een spandoek wilden ophangen aan de Kennedytunnel. Die actie werd echter afgeblazen, toen de vrachtwagen stil viel en een van de militairen onwel werd. Dat die problemen zich net tegelijkertijd voordeden, in beide kokers van de Kennedytunnel, was toeval.

De rechters in eerste aanleg geloofden niet in zoveel toeval. Zij vonden het bewezen dat het om een doelbewuste, gecoördineerde actie ging om verkeerschaos te creëren. Oud-kolonel Roger Housen, die zich sinds zijn opruststelling begin 2017 inzet voor de militaire vakbond ACMP en de actie op poten had gezet, werd veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel.

Marc F. kreeg vijf maanden cel met uitstel, Peter D. en Eddy H. elk vier maanden met uitstel. Ze kregen alle vier ook een boete van 4.000 euro met uitstel opgelegd.