Oud-kolonel en drie militairen schuldig aan bendevorming en kwaadwillige belemmering van verkeer

09.10.2018 0 12

Legervoertuigen vallen in "panne" in de Antwerpse Kennedytunnel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie militairen en een oud-kolonel schuldig bevonden aan bendevorming en kwaadwillige belemmering van het verkeer omdat ze op 17 mei vorig jaar doelbewust files veroorzaakt zouden hebben op de Antwerpse Ring.

In de vroege ochtend van 17 mei 2017 vielen twee legervoertuigen in panne in de twee tunnelkokers van de Antwerpse Kennedytunnel. Volgens de beklaagden ging het om toeval, volgens het Openbaar Ministerie werd de panne georkestreerd door de militaire vakbond ACMP. De vakbond zou aandacht hebben willen vragen voor de lamentabele staat van het materieel van de Belgische Defensie. Maar de militairen ontkenden dat ze die dag actie wilden voeren in de Kennedytunnel. “De panne van de voertuigen was geheel toevallig.”

De correctionele rechtbank gelooft die versie niet. De rechters vonden het bewezen dat de beklaagden opzettelijk een file hadden veroorzaakt in de Antwerpse Kennedytunnel uit protest tegen het verouderde legermateriaal.

Chaos

Twee legervoertuigen stonden op 17 mei 2017 in volle ochtendspits stil in de Kennedytunnel. In de richting van Antwerpen was Eddy H. (52) onwel geworden, in de richting van Gent kreeg de vrachtwagen van Pieter D. (53) en Christiaan K. (52) met pech te kampen. In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeval met drie vrachtwagens. Het bleef bij blikschade, maar de verkeerschaos was compleet en de Liefkenshoektunnel moest tolvrij worden gemaakt. De persdienst van de federale politie kreeg daarop vragen van journalisten of het klopte dat er legervoertuigen bij wijze van protest panne hadden gekregen.

Er volgde een onderzoek en volgens het Openbaar Ministerie bleek daaruit dat het om een gecoördineerde actie ging. De beklaagden ontkenden dat. Ze verklaarden dat ze die ochtend een spandoek wilden ophangen aan de Kennedytunnel om te protesteren tegen het verouderde legermateriaal. Maar die actie werd afgeblazen toen de vrachtwagen stil viel.

Volgens de rechtbank bestaat zoveel toeval niet. Voor het stilvallen van de vrachtwagens hadden de beklaagden elkaar sms’en gestuurd met de boodschappen “Timing haalbaar?”, “Meest rechtse rijstrook” en “Vijf minuten te vroeg”. Om dan vijf minuten later “panne” te krijgen op de meest rechtse rijstrook. Twintig minuten later kon de vrachtwagen verder rijden zonder dat er herstellingen werden uitgevoerd.

“Het ging zonder twijfel over een doelbewuste, gecoördineerde actie om verkeerschaos te creëren in volle ochtendspits”, klonk het in het vonnis.

4.000 euro

Roger Housen, die zich sinds zijn opruststelling begin 2017 inzet voor de militaire vakbond ACMP en de actie op poten had gezet, werd veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel. Marc F. kreeg vijf maanden cel met uitstel, Peter D. en Eddy H. ieder vier maanden met uitstel. Ze kregen alle vier ook een boete van 4.000 euro met uitstel opgelegd. De beklaagden kunnen tegen het vonnis nog in beroep gaan. De advocaten van de militairen kondigen aan dat ze beroep zullen aantekenen.