Computergame van 600.000 euro moet onze soldaten trainen

25.03.2015 0 35

Video: VTM Nieuws

Computersimulaties krijgen voortaan een belangrijke rol in de opleiding van Belgische militairen. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wil 600.000 euro investeren in virtuele training.

Een gepantserde legerjeep rijdt over een grindweg, omgeven door hoge bergtoppen. Er knallen geweerschoten van achter een paar rotsen. Plotseling doet een explosie het voertuig schudden. Terwijl iedereen bekomt, volgen er nog meer geweerschoten, dikke rook komt de cabine binnen.

Het gaat hier om een aanval met een bermbom, een virtuele althans. Dit soort computersimulaties van - in dit geval spectaculaire - oorlogssituaties worden al jaren gebruikt door de NAVO-landen. En nu gaat ook ons land ermee beginnen. Minister Vandeput wil 600.000 euro uitrekken voor de aankoop van zogenaamde Virtual Battle Space-software. Daarmee kunnen militairen samen trainen tijdens hun gewone diensturen, zonder verre of dure verplaatsingen. Terwijl iedereen gewoon naar zijn computer kijkt, zit op het virtuele slagveld een jeepchauffeur achter het stuur, een infanterist loopt rond op het terrein en de commandant begeleidt alles van achter de linie. Kort gesteld is het Call of Dutyvoor professionals.

Computersimulaties
Maar dan volgt de vraag: moet het leger zoveel geld betalen voor een computergame, hoe goed die ook gemaakt is, terwijl er zoveel andere noden zijn? Vandeput vindt van wel. "Het leger wil dit al heel lang."

Computersimulaties kunnen dan geen trainingen in de natuur vervangen. Je mist uiteraard het fysieke aspect. Hoe schiet je nog rechtdoor na een sprint van vijftig meter? Dat kun je niet virtueel aanleren. Maar de simulaties laten wel toe om relatief goedkoop veel te oefenen. Om tactische procedures erin te slijpen. Om te leren uit fouten aan de hand van video-opnames van de trainingssessie. En last but not least: om toekomstige missies al eens virtueel af te werken, aangezien je volledige trainingscentra, steden en zelfs regio's kunt ingeven in de software. Er is een voorbeeld bekend van een Canadese patrouille die in Afghanistan uit een hinderlaag kon ontsnappen omdat een van de militairen zich plots herinnerde dat hij op die plek al eens eerder was geweest, namelijk thuis, achter zijn computerscherm.

Aanvulling
Vandeput, die gisteren een trainingskamp van 380 Belgische militairen ging bezoeken nabij Paderborn in Duitsland, benadrukt wel dat de gewone opleiding 'in haag en berm' niet afgebouwd wordt. "De virtuele training is een aanvulling. Die ervoor kan zorgen dat opleidingen zoals in Duitsland echt renderen. Ik wil blijven investeren in buitenlandse kampen, omdat je hier ruimte hebt die je bij ons niet vindt. Maar het zou wel goed zijn dat er geen tijd en geld verloren gaan door de basis te moeten inoefenen."

Wie de cijfers erbij neemt, kan hem moeilijk ongelijk geven. Het twee weken durende kamp in Duitsland kost 1,4 miljoen euro (voor de verplaatsing, de huur van de faciliteiten en vooral de 6.500 manuren van de militairen zelf).