Vier Belgische F16’s keren huiswaarts na verdedigingsmissie Baltisch luchtruim

03.01.2019 0 300

Belgische F-16 zet de landing in
J Cuppens

De Belgische luchtcomponent heeft vandaag vanop de luchtmachtbasis Siauliai in Litouwen de fakkel van de luchtruim verdedigingsmissie overgedragen aan de Poolse luchtmacht. Dat meldt het NATO Allied Air Command in een persbericht. 

België nam er met vier F-16’s en een vijftigtal militairen sinds begin september deel aan de NAVO-verdedigingsmissie van het Baltische luchtruim. De drie Baltische staten hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. Sinds hun toetreding tot de NAVO in 2004 staan daarom andere lidstaten in voor de verdediging van hun luchtruim.

Tijdens de eerste twee maanden van de in totaal vier maanden durende missie, stond het Belgische detachement onder de verantwoordelijkheid van de 2 Tactische Wing van de militaire vliegbasis van Florennes, nadien werd de opdracht toevertrouwd aan personeel van de 10 Tactische Wing van Kleine-Brogel. 

Gedurende de vier maanden durende opdracht voerden de Belgische F-16’s ruim twintig zogenaamde “A-scrambles” uit waarbij voornamelijk Russische gevechtsvliegtuigen werden onderschept. De Belgische gevechtstoestellen rukten uit wanneer toestellen zonder identificatie of vluchtplan het NAVO-luchtruim naderden. 

Het is de achtste keer dat de Belgische luchtmacht deelnam aan de NAVO-luchtpolitie voor de Baltische staten.