Sportapp verraadt nog altijd waar militairen op missie zich bevinden

28.12.2018 0 18

Strava heatmap van vliegbasis Kleine Brogel

Door het gebruik van de populaire fitnessapp Strava ligt informatie over Belgische militairen en militaire installaties nog altijd voor het rapen. Dat stelt VTM NIEUWS vast. De Belgische Defensie verbiedt al enige tijd het gebruik van de app in gevoelige gebieden. Maar nu nog zijn via de app looproutes van militairen op buitenlandse missie makkelijk te bekijken.

Op 22 mei dit jaar heeft een zekere Stefaan zijn dagelijkse route gelopen in Gao, in Mali. Daar ligt een militaire basis waar ook Belgen gestationeerd zijn. Dat komen we allemaal te weten, omdat hij gelopen heeft met de fitnessapp Strava.

Op de global heat map van kan je zien waar mensen het meeste lopen. Begin dit jaar kwam aan het licht dat je er ook de looproutes van militairen vindt. Op de militaire bases in ons land, maar ook op bases waar Belgen op missie zijn. Defensie verbood het gebruik van die app in gevoelige gebieden, maar we zijn een jaar later en vinden nog altijd tal van voorbeelden.

Groot gevaar
“Wat het allemaal nog straffer maakt, via de heat maps kan je ook zien wie de routes gelopen heeft”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens. “We vinden zelfs namen, voornamen en thuisadressen van militairen. In combinatie met hun profiel op Facebook of Instagram komen we nog meer te weten over hun ouders, hun vriendin enzovoort. Een schat van informatie dus, maar ook een groot gevaar in handen van de vijand”

Ook de militaire basissen zijn trouwens nog altijd volledig zichtbaar, wereldwijd. Bij Google bijvoorbeeld is dat al lang geblurred.

“Gebruik wel degelijk verboden”
Defensie zegt dat ze het gebruik wel degelijk verbieden in gevoelige gebieden, en dat ze het ook sowieso afraden op andere missies. Maar volledig verbieden, zoals in Nederland, gaat te ver. Voorlopig zijn er ook nog geen incidenten door de app gemeld, zeggen ze.