‘In 18 jaar tijd raakten 160 Belgische militairen ernstig gewond tijdens operaties in Afghanistan’

5/10/2021, 17:43
Belgische militairen noodgedwongen langer op missie in Afghanistan vanwege coronavirus
© Defensie
Shares161

160 ernstige gewonden, dat is de balans na 18 jaar aanwezigheid van Belgische militairen in Afghanistan. Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) vroeg deze cijfers op aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Dat is een fikse kost die we betaald hebben voor de resultaten op het terrein. Die zijn er namelijk niet”, meldt Ponthier.

“De Belgische defensie was van 2003 tot 2021 actief in Afghanistan. Tijdens deze periode vielen er 143 ernstig gewonden bij niet-gevechtsincidenten en 12 ernstig gewonden bij gevechtsincidenten.” Dat leert Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) uit de cijfers die ze opvroeg bij de minister van Defensie. Door de ernst van de verwondingen moesten deze militairen ook worden gerepatrieerd uit Afghanistan.

Daarbovenop zijn 5 militairen verwond tot permanente ongeschiktheid, door incidenten van 2008 tot 2016. Er viel ook 1 dode te betreuren, bij een voorval dat niet aan de gevechten gerelateerd was, zo blijkt nog uit de cijfers van de minister.

Voor Annick Ponthier moeten deze cijfers aanleiding geven tot een ernstige bezinning. Het doel van de Belgische missie was om samen met de internationale coalitie de Afghaanse reguliere troepen te ondersteunen. Hiermee moest de taliban verdreven worden en zou er aan ‘nation-building’ worden gedaan. Volgens het Vlaams Belangkamerlid werd geen van deze doelstellingen bereikt. Ze dringt nu ook aan op een duidelijke exitstrategie voor militaire operaties.

Sinds de oorlog in 2001 startte, vielen er in Afghanistan in totaal  240.000 doden. Het overgrote deel van deze slachtoffers zijn Afghanen.

Source: Belga