16 jaar en ambitie in het leger of als agent? Vanaf september kun je hier terecht

8/03/2021, 17:31
Saffraanberg
© Saff / Defensie
Shares439

Vanaf volgend schooljaar kunnen jongeren aan het MSKA in Roeselare vanaf de derde graad een opleiding Defensie en Veiligheid volgen. De nieuwe richting bereidt de scholieren voor op een carrière bij het leger, de politie of de brandweer.

Al sinds 2009 kan je bij de middelbare school MSKA in de Groenestraat in Roeselare een zevende jaar Integrale Veiligheid en een zevende jaar Veiligheidsberoepen volgen. Vanaf september komt daar een nieuw luik bij, de opleiding Defensie en Veiligheid. De opleiding start in het vijfde middelbaar en is een TSO-richting. “De richting is bedoeld voor 16-jarigen die na het secundair een carrière in de veiligheidssector of bij defensie, de politie of de brandweer ambiëren”, zegt directeur Joeri Manhout.

Roeselare zal vanaf september samen met Torhout de enige plaats zijn in de provincie waar je deze opleiding kan volgen. “Het is logisch dat wij mee op de kar springen”, zegt Manhout. “De knowhow hebben we door onze opleidingen in het zevende jaar, maar we wilden ook al vroeger onze leerlingen kunnen klaarstomen. Sommigen zien het niet zitten om nog een zevende jaar bij te doen.”

Hogere slaagkansen

In de opleiding worden de leerlingen klaargestoomd om zich in te schrijven bij Defensie, de politie of als veiligheidsagent. De toelatingsproeven voor deze beroepen zijn vaak zeer moeilijk. De opleiding tot politieagent duurt in ons land 1 jaar met aansluitend een stage van 6 maanden. Volgens experts is dat te kort, zo blijkt uit een reportage van het VRT-programma Pano.

“De nieuwe opleiding kan daar zeker een meerwaarde betekenen en is een goede voorbereiding, maar dat wil niet zeggen dat onze leerlingen automatisch zullen slagen in hun opleiding tot politieagent of militair”, zegt Manhout. “Uit ervaring met onze veiligheidsopleidingen blijkt wel dat de slaagkans verdubbelt. Hopelijk zal dat ook het geval zijn voor leerlingen die Defensie en Veiligheid volgen. We zouden graag vanaf september al met een volle klas kunnen beginnen.”

Sociaal engagement

Daarnaast lanceert de school vanaf volgend schooljaar ook de opleiding Sport en Beweging voor de tweede graad BSO. Daarin zal het aspect Defensie en Veiligheid ook aan bod komen, maar wel in mindere mate. “Onze leerlingen Maatschappelijke Veiligheid hebben ook een groot sociaal engagement. Zo helpen ze bijvoorbeeld mee in het vaccinatiecentrum in Izegem. Dat soort zaken zal ook van de leerlingen Defensie en Veiligheid verwacht worden.”

De school bundelt de veiligheidsopleidingen voortaan onder één koepel, met een nieuw logo en een eigen website. Die zal op woensdag 10 maart online gaan. Het nieuws van en over de richting Defensie & Veiligheid zal op deze website gebundeld worden.