Minstens 1.500 militairen klaar om steun te verlenen: “Wij zijn in strategische reserve en staan klaar als de vraag komt”

22.03.2020 0 7716

Minstens 1.500 militairen klaar om steun te verlenen bij coronacrisis
Defensie - Orban

“Defensie bereidt zich voor om de nodige steun aan de natie te kunnen leveren.” Dat zegt de chef Defensie. Wat dat concreet betekent, wil het leger niet gezegd, al staan er al zeker 1.500 militairen klaar. “Als de vraag komt, zullen we er staan”, klinkt het kort. Het militair hospitaal wordt alvast voorbereid als noodhospitaal. Ook de vraag om militairen in te zetten bij grenscontroles, wordt luider. 

De medische component bereidt zich concreet voor op een noodsituatie. Begin februari al werden in het militair hospitaal Neder-Over-Heembeek gerepatrieerde Belgen uit Wuhan in quarantaine geplaatst. Op 24 uur tijd werd een volledige vleugel vrijgemaakt om dienst te doen quarantaine. Vrijdag hielp het leger al bij de distributie van de eerste 5 miljoen mondmaskers, samen met de brandweer en de civiele bescherming. Militaire ambulances worden ook nu al bij ons ingezet om corona-patiënten te vervoeren.

Momenteel is het ‘ziekenhuisnoodplan’ geactiveerd voor het militair hospitaal. Behalve de dienst intensieve zorgen, wordt ook de ‘medium care’ en ‘low risk’ afdeling klaargemaakt om corona-patiënten op te vangen. Vraag is hoeveel corona-bedden dat kan opleveren: de voorbije regeringen hebben danig bespaard op het militair hospitaal, dat er naast het state-of-the-art brandwondencentrum nog weinig ziekenhuis overblijft. Enkel de specifieke specialiteiten om militaire patiënten in binnen- en buitenland te behandelen, bleef overeind.

Naast het militair hospitaal, 600 personeelsleden sterk, heeft Defensie ook enkele ‘elementen voor medische interventie’ oftewel EMI’s. Dat zijn nog eens 900 militairen van de medische component die steun leveren aan militairen én aan de bevolking bij rampen of crisissen. Zij hebben hulpposten en veldhospitalen ter beschikking, die indien nodig kunnen worden opgezet als triagepunten. De EMI’s kunnen ook medische opleidingen organiseren.

Grenscontroles door leger?

Het was Zelzaats burgemeester Brent Meuleman (sp.a) die afgelopen weekend de oproep lanceerde om militairen in te schakelen aan de grens. Hij heeft tientallen grensovergangen met Nederland, waar heel andere maatregelen gelden. Nederlanders mogen zonder geldige reden niet meer in ons land, maar de grenzen moeten wel gecontroleerd. “Onze politie heeft versterking nodig. We bewaken de voordeur, terwijl de achterdeur wagenwijd open staat. Misschien kunnen defensie en/of de civiele bescherming ondersteuning beiden?”

Of het leger effectief zal worden ingeschakeld om onze landsgrenzen te controleren, is voorlopig niet duidelijk. Wel heeft het leger heel wat militairen thuis in ‘stand by’ gezet. Als de vraag komt, moeten ze zo snel mogelijk naar de kazerne om hun orders te krijgen. Om hoeveel manschappen het gaat, is niet duidelijk, maar het zullen er al snel enkele honderden zijn. Kapitein-ter-zee Carl Gillis, verantwoordelijk voor de operaties van Defensie, zei afgelopen weekend dat “het leger in strategische reserve is en klaarstaat om te reageren”.

Lees meer (abonnees): https://www.hln.be/nieuws/binnenland/minstens-1-500-militairen-klaar-om-...