Maandag in Topdokters: Dr. Bart Vanderheyden, arts en paracommando bij het Belgische leger met meer dan dertig missies uitgevoerd in conflictgebieden

15.03.2020 0 2478

Dr. Bart Vanderheyden is al meer dan 30 jaar arts en paracommando bij het Belgische leger
Defensie - Ceuppens

Dr. Bart Vanderheyden is al meer dan 30 jaar arts bij het Belgische leger en heeft al meer dan dertig missies uitgevoerd in conflictgebieden. Hij is ook paracommando en grondlegger van het Special Operations Surgical Team (SOST).

De achtste aflevering van Topdokters volgt hem bij zijn vertrek naar Niger, één van de armste landen ter wereld. Terreurgroepen als IS zorgen er voor een constante dreiging en vluchtelingenstromen. Ook dr. Vanderheyden en zijn medische team worden blootgesteld aan het gevaar:

“Als je op zending toekomt krijg je altijd een hele hoop munitie, zo’n 250 patronen. Als medisch personeel rechtstreeks bedreigd worden is redelijk zeldzaam, maar in Somalië en in Rwanda hebben we toch onze wapens en munitie nodig gehad en hebben we ook effectief moeten vuren om ons te verdedigen. Dan gaat het over leven en dood van jezelf en je tegenstrever.”

Daarnaast werkt hij ook als chirurg in het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. Een patiënt die zwaargewond raakte bij een huisbrand wordt al drie weken beademd en in slaap gehouden. De brandwonden genezen heel slecht en een huidtransplantatie dringt zich op.

Dr. Marijke De Raes is met de Belgische Marine op missie naar West-Afrika. Ze gaan er hulgoederen leveren en opleidingen geven: “Ik ben de enige dokter aan boord. Als je naar de westkust van Afrika gaat, is er in de wijde omgeving niemand die je gaat komen helpen.” Maar ook dokters kunnen (zee)ziek worden …

Aflevering 8 Topdokters op maandag 16 maart om 20.35 op VIER