11 militairen krijgen geen toegang meer tot wapendepots en gevoelige informatie

23/05/2021, 13:06
Belgische soldaat schiet met de SCAR van FN Herstal
© Defensie
Shares211

Elf militairen die worden opgevolgd door de militaire inlichtingendienst ADIV krijgen geen toegang meer tot gevoelige plaatsen en informatie. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zondag op RTL-TVi.

Dedonder werd in het debatprogramma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ ondervraagd over de voortvluchtige militair Jürgen Conings, die sinds maandagavond op de vlucht is voor leger en politie nadat hij meerdere zware vuurwapens kon bemachtigen.

Binnen het leger zijn maatregelen genomen om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen, zei Dedonder. In totaal zijn elf militairen, die door de inlichtingendiensten gevolgd worden wegens hun radicale meningen en sympathieën met extreemrechts, ontzegd van elke toegang tot wapendepots en andere gevoelige plaatsen of informatie.

Dedonder had aan de chef van Defensie, admiraal Michel Hofman, gevraagd om onmiddellijk maatregelen te nemen tegen militairen die gevolgd worden door de militaire inlichtingendienst ADIV. Zaterdagavond heeft de admiraal aan de minister bevestigd dat er maatregelen genomen werden.

‘Het is niet normaal dat een persoon met zulke meningen toegang kan hebben tot een arsenaal aan wapens. Het is ook niet normaal dat hij de kazerne kan verlaten met wapens en munitie zonder controle. Daarom heb ik meteen gevraagd dat er een intern onderzoek komt’, aldus Dedonder.

Source: De Tijd